Magdalena Ogórek kandydatką SLD na Prezydenta RP!

dodano 2015-01-09 14:36 w kategorii: Informacje

Dziś w siedzibie SLD w Warszawie oficjalnie ogłoszono, że doktor Magdalena Ogórek, rodowita Ślązaczka będzie kandydatką partii w wyborach prezydenckich. Jest to jedyna kobieta zgłoszona do startu w tegorocznych wyborach.

Magdalena Ogórek ma za sobą pracę m. in. w kancelarii prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, Centrum Informacyjnym Rządu za czasów premiera Leszka Millera, przez trzy lata była szefową gabinetu politycznego Grzegorza Napieralskiego. Była latach 2012-14 konsultantem w Narodowym Banku Polskim; w latach 2002-05 pracowała w administracji państwowej, m.in. Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji i Biurze Integracji Europejskiej.

Magdalena Ogórek, doktor nauk humanistycznych, historyk Kościoła, komentatorka telewizyjna, ma być kandydatką SLD. Specjalizuje się w historii Kościoła. Ukończyła studia tematyczne w EIPA (European Institute of Public Administration) w Maastricht, studia podyplomowe na kierunku Integracji Europejskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Jest autorką książek: "Polscy templariusze - mity i rzeczywistość" i "Beginki i waldensi na Śląsku i Morawach do końca XIV w. Była też komentatorką i prezenterką telewizyjną.

NOTA BIOGRAFICZNA:

Dr Magdalena Ogórek, 35 lat. Rodowita Ślązaczka, mężatka, mama 9-letniej córki. Była dziennikarka, autorka programów o tematyce międzynarodowej, publicystka, doktor nauk humanistycznych, wykładowca akademicki. Pracowała m. in. w Narodowym Banku Polskim, Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, Rzecznik prasowy Europejskiej Konferencji Ministrów Spraw Wewnętrznych w zakresie poprawy bezpieczeństwa w Europie, Kancelarii Prezesa Rady Ministrów; Kancelarii Prezydenta RP, Biura Integracji Europejskiej. Ukończyła studia tematyczne w EIPA (European Institute of Public Administration) w Maastricht, studia podyplomowe na kierunku Integracji Europejskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Autorka dwóch pozycji książkowych o tematyce historycznej i artykułów naukowych, animatorka kampanii profilaktyki zdrowotnej dot. zwalczania nowotworu piersi.